biljeumagijiiljecenju

13 Feb, 2011

BILJKE ZA MAGIJU I LJECENJE

— Autor patrysaibilje @ 12:10

Stari narodi instinktivno su znali koje su biljke u prirodi korisne, a koje su otrovne i treba ih izbjegavati. Također se pretpostavlja i da su poput životinja instinktivno osjećali kad je u njihovoj hrani falilo određenih vitamina ili minerala, zato su se selili na druge prostore, da bi pronašli zdraviju hranu u prirodi. Vremenom su ljudi izgubili te nagone, a intuitivno znanje o ljekovitim svojstvima biljaka polako je padalo u zaborav, ostajući ipak sačuvano unutar raznih paganskih kulteva, čiji su vračevi i iscjelitelji drevnu mudrost prenosili s koljena na koljeno, pa i kroz narodne predaje i lokalne mitove. Ta stara znanja ponovo izranjaju u današnjem svijetu, kroz prisjećanje na mudrost vještih žena - iscjeliteljica i drevnih šamana, koji su iz bogate zemaljske riznice uzimali darove majke prirode, da bi liječili i obnavljali, te se napajali sa energijama cvijeća, drveća, šuma, livada i planinskih vrhunaca.Biljke, koje su poznavali podjelili su u četiri grupe:
a./ Biljke za zaštitu
b./ Biljke za iscjeljivanje
c./ Biljke koje su povećavale spolnu moć i privlačnost, te su kao takve služile za privlačenje ljubavi i putenih užitaka
d./ Biljke koje su se koristile u magijskim ritualima.

Ljekovito bilje se treba nabirati u sezoni njegovog rasta, a ako se koristi za čajeve, onda ga je potrebno sušiti na tamnom i suhom mjestu. Neke ljekovite biljke se stavljaju i kao oblozi na kožu i tada se koriste u što svježijem stanju. Čajevi se mogu kupovati i u specijaliziranim trgovinama, ali treba paziti na rok njihove upotrebe, te da se pravilno slijedi uputstvo za njihovo pripremanje i konzumiranje.

U svakom slučaju, nauka o ljekovitom bilju i njegovim magičnim, iscjeljujućim svojstvima ozbiljna je disciplina koja zahtjeva posvećenost i strpljivo učenje, te eksperimentiranje, uz pomoć kojega ćemo postati sposobni da razvijemo osjećaj za energije biljaka, ali i ljubav prema cjelokupnom raslinju, kao izvoru zdravlja, hrane i vitalnosti na planeti.

Biljke za zaštitu su bile slijedeće: luk, češnjak, akacija, bosiljak, čičak, breza, hrast, borovnica, imela, lovor, mandragora, kopriva, ružmarin, itd.

Biljke za iscjeljivanje bile su: kopriva, češnjak, bor, lipa, kamilica, itd. - koristile su se uglavnom sve biljke ovisno o simptomima, osim onih otrovnih.

Biljke za ljubav i povećanje spolne moći bile su: crvena ruža, cvijet bagrema, aloja, gardenija, jasmin, lavanda, mirta, ljubičica, jabuka, itd.

Biljke za povećanje intuicije i duhovni razvoj: ginseng, lavanda, maslačak, hmelj, lipa, timijan, kadulja, ružmarin, šafran, pelin, kamilica, itd.

Ovdje ćemo opisati neke od najvažnijih biljaka, kao i njihova iscjeliteljska svojstva i načine na koje su se koristile u narodnoj magiji.

1. Angelika- Angelica archangelica- Upotrebljava se za zaštitu od bolesti, te se vjerovalo da tjera zle duhove i produžava život. Kad se doda u vodu za kupanje, odstranjuje uroke, a njezin korjen se može nositi i kao zaštitna amajlija, oko vrata ili pričvršćen na trbuhu, u području solarnog pleksusa. U medicini se koristi u obliku čaja koji ublažava tegobe loše probave, žgaravicu, bolesti crijeva, itd. Smatra se da poboljšava cirkulaciju i povećava protok energije u tijelu.

2. Baldrijan ili Valerijana- Valeriana officinalis- U ljubavnoj i seksualnoj magiji koristi se za ponovno povezivanje rastavljenih ljubavnika, položena ispod jastuka liječi nesanicu, a dodana u vodu za kupanje pomaže da se tijelo pročisti od različitih otrova i negativnih energija. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo za smirenje i lijek protiv nesanice. Olakšava živčanu napetost i fizičke bolove, snižava krvni pritisak, blaži menstrualne tegobe. Oprez - ne preporučuje se ljudima sa lošom cirkulacijom i niskim tlakom !3. Bazilika- Ocimum basilicum- Smatralo se da nošenje listova bazilike u džepu ili novčaniku donosi bogatstvo ! Navodno povećava trgovačke sposobnosti, te je treba nositi kao amajliju oko vrata, kada se želimo zaštititi od krađe i prevare, ali i onda kad sami želimo nekom nešto prodati. Također se koristila i za zaštitu od partnerovog nevjerstva. Dobra je i kao sredstvo za zaštitu i energetsko čišćenje doma - prašak bazilike ili njezine listiće treba staviti u svaki ugao kuće. U narodnoj medicini se koristila za liječenje žgaravice, različitih bolova u trbuhu i želucu, za ublažavanje čireva, a ulje od listova se koristi iz vana, za liječenje akni.4. Bor- Pinus spp.- Bor je za šamane i vještice simbolizirao drvo besmrtnosti, te se smatralo da svi njegovi dijelovi, kad se stave u talisman, služe kao zaštita od zla. Posvećen je boginji plodnosti Kibeli. U narodnoj medicini se koristio za liječenje akni, bronhitisa, reume, te je općenito čaj i sirup od borovih iglica dobro sredstvo za čišcenje pluća kod pušača i plućnih bolesnika.5. Breza- Betula alba- Koristi se za ljubavnu magiju, ostvaruje ljubavne želje. Komadi brezine kore služe za izradu ljubavnih talismana, kao i u svim vrstama Venerinih rituala. Služi i za zaštitu od zla, te simbolizira čistoću ljudske duše i njezinu besmrtnost. U medicini se koristila kao diuretik, te se smatralo da pomaže kod reume.
6. Bršljan- Hedera spp.- Koristi se u ljubavnoj magiji za povećanje i očuvanje spolne želje kod bračnih partnera i izradu ljubavnih talismana. U kultu Dioniza bio je važna biljka sa kojom se Dioniz ukrašavao stavljajući bršljan na golo tijelo, što je ženske posvećenice njegovog kulta dovodilo do mističnog zanosa.

7. Crveni luk- Allium cepa- Štiti pred zlim duhovima. Kada se stavi u uglove kuće, apsorbira negativne energije i bolesti. Stavljen ispod jastuka, navodno donosi proročanske snove. U medicini se koristi za smanjivanje krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi.

8. Bijeli luk- Allium sativum- Također služi za zaštitu od zla i energetskog vampirizma. Stavlja se iznad vrata u kući, ali i ispod kreveta, da otjera noćne more. Smatra se da je to jedna od najjačih biljaka za zaštitu od svih vrsta negativnih, astralnih upliva. U narodnoj medicini se koristi i kao prirodni antibiotik, izvrsno sredstvo protiv prehlade i svih vrsta infekcija, jer jača imunitet. U novije vrijeme je ustanovljeno da ima i snažno, antikancerogeno djelovanje. Preporučuje se korištenje bijelog luka u prehrani tijekom čitave godine, kao zaštita od različitih bolesti.

9. Glog- Crataegus oxyacantha- U narodnoj magiji se koristio u ritualima za povećanje plodnosti. Navodno štiti od munja i gromova, kao i od prirodnih katastrofa. U medicini se koristi za jačanje srca i snižava krvni tlak.

10. Hmelj- Humulus lupulus- Stavljen ispod jastuka, liječi nesanicu. U medicini služi kao prirodno sredstvo za smirenje, no pomaže i kod upale mjehura i različitih uroloških infekcija.

11. Hrast- Quercus spp.- Spaljeni listovi hrasta čiste prostor i tjeraju bolesti. Također se njegovi plodovi koriste u svim ritualima za povećanje plodnosti i spolne moći. Od njegovog drveta se izrađuju i talismani za zaštitu. Kod Druida je hrast bio sveto drvo, te je simbolizirao dugovječnost, moć i sposobnost unutrašnjeg viđenja. U medicini se listovi hrasta stavljaju kao oblog koji pomaže zacjeljivanje rana.12. Jabuka- Malus spp.- Cvijetovi jabuke se koriste u ljubavnoj magiji. Simbolizira besmrtnost, preobrazbu, mladost i vječnu svježinu, a njezino drvo služi za izradu čarobnih palica i različitih amajlija. U narodnoj medicini se koristi za liječenje zatvora, čisti kožu, snižava holesterol i ima antikancerogeno djelovanje, pa se preporučuje njezino što češće konzumiranje tijekom čitave godine.13. Jasmin- Jasminum officinale- Koristi se u ljubavnoj magiji za privlačenje ljubavi, njegovo eterično ulje navodno povećava spolnu moć. Donosi i proročanske snove. U medicini se koristi u aromaterapiji, kao sredstvo za olakšavanje depresije i živčanog nemira.

14. Kamilica- Matricaria chamomilla, Anthemus nobilis- U magiji se koristi kao sredstvo za privlačenje novca, te povećava sposobnost meditiranja i unutrašnjeg viđenja. Također služi i kao sredstvo zaštite od uroka. U narodnoj medicini se koristila za liječenje prehlade, raznih upala grla, nosa i očiju, ublažava duševni nemir, nesanicu i predmenstrualne tegobe.
ostale:

ŠPAROGA vlada muškom, seksualnom snagom i slavi misteriju Demetre/Ceres.
ARTIČOKA sprječava erotske snove, tjera Lilit. Ovim povrćem vlada Venera.
AVOKADO se koristi za ljubavne i seksualne čarolije i čarolije ljepote.
GRAH služi za pomiridbe, zašticu, egzorcizam, uskrsnuće. Slavi misteriju žene. Simbol je kružnog plesa vještica koja označava besmrtnost. Crveni se grah koristi za sreću, a crni za tjeranje duhova. Onaj grah koji cvjeta bijelim cvjetovima predstavlja sveti cvijet Božice.
REPA se koristi u ljubavnim čarolijama. Crvenom repom vlada Saturn, a bijelom Jupiter.
KUPUS se koristi u čarolijama plodnosti, za čarolije profita, za sreću, čarolije za novac i mjesečevu magiju. Zaštitni planet mu je Mjesec.
KOPAR se koristi u čarolijama za sreću i mušku seksualnu snagu. Zaštitni mu je planet Mars.
MRKVA se koristi u čarolijama požude te u čarolijama plodnosti. Zaštitni planet joj je Merkur.
CELER budi psihičku energiju, mušku potenciju i plodnost. U kombinaciji s kamilicom i ružmarinom služi za mentalnu ustrajnost u psihičkom radu. Zaštitni planet mu je Merkur.
KUKURUZ se koristi za zaštitu, čaranje i čarolije sreće.
KRASTAVAC se upotrebljava u čarolijama plodnosti, za zdravlje i u Mjesečevoj magiji. Zaštitni planet mu je Mjesec.
ENDIVIJA ima svoju u logu u ljubavnim čarolijama, a jednako tako i u seksualnoj magiji.
KOMORAČ se koristi za pobjedu, elokvenciju, dobar vid, zacjeljivanje, čišćenje i zaštitu. Simbolizira pobjedu, heroizam, laskanje, snagu, hvalevrijednost. Zaštitni planet mu je Merkur. U zodijaku odgovara znaku djevice.
VRTNA POTOČARKA se upotrebljava u seksualnoj magiji, potiče želje. Označava stabilnost i moć.
PORILUK služi za zaštitu i ljubavne čarolije(učvršćuje ljubav).
ZELENA SALATA – čaranje, plodnost, san, zaštita, mjesečeva magija, ljubavne čarolije, muška seksualna moć. Zaštitni mu je planet Mjesec, a odgovara zodijačkom znaku raka.
MASLINE se upotrebljavaju u čarolijama za mir, plodnost, zacjeljivanje, zaštitu i u seksualnoj magiji. Između ostalog koristi se u obredima za povezivanje ili štovanje Atene i Minerve.
CRVENI LUK koristi se za zaštitu, egzorcizam, zacjeljivanje, proročničke snove. Privlači i apsorbira negativnosti. Suzbija lunarnu magiju Hekate. Njime vlada planet Mars i element vatre.
PERŠIN se upotrebljava u čarolijama za mušku seksualnu snagu. Njime vlada planet Venera.
GRAŠAK je sastojak čarolija za novac i ljubavnih čarolija.
LJUTA PAPRIKA se upotrebljava u čarolijama kojima se čuva vjernost,za pojačavanje ljubavi i privlačnosti u vezama koje su se počele hladiti, djeluje u čarolijama koje se koristi za otklanjanje uroka. Pod zaštitom je planeta Marsa i u elementu vatre.
KRUMPIR služi za zacjeljivanje,stvaranje magičnih vizija,pravljenje lutaka.
Bundeva se upotrebljava u lunarnoj magiji, pa je stoga pod zaštitom Mjeseca.
RADIĆ koristi za zaštitu i seksualnu magiju, odnosno požudu. Pod zaštitom je Marsa.
SLATKI KRUMPIR se koristi za stvaranje vizija i pravljenje lutaka.
RAJČICA se koristi u ljubavnim čarolijama.
BIJELA REPA za zaštitu i prekidanje ljubavnih veza.
SALATA POTOČARKA u lunarnoj i seksualnoj magiji. Pod zaštitom je Mjeseca i elementa vode.
BRAŠNO se koristi u ritualima plodnosti. Koristi se za buđenje ili štovanje Izide, Ceres, Demetre, Adonisa i Ozirisa.
MED se upotrebljava u čarolijama za privlačnost i u solarnoj magiji, pa je stoga pod zaštitom Sunca.
CRVENI RADIĆ se koristi za egzorcizam i pročišćenje. Pod zaštitom je Marsa.
JAVOROV SIRUP koji se koristi u čarolijama mora biti prirodno proizveden, bez umjetnih dodataka. Služi za dug život, ljubavne i novčane čarolije.ulja
SENF služi za zaštitu, mentalne moći, prihvaćanje teško prihvatljivih činjenica.
LJEŠNJACI se koriste u čarolijama za mudrost i uklanjanje ljubavnih čarolija.
MESO JASTOGA služi za buđenje i štovanje Brighid.
PAPAR se upotrebljava kod egzorcizma, za zaštitu, buđenje ohlađenih ljubavnih veza. Pod zaštitom je Marsa.
RIŽA je sastojak čarolija za blagoslov, kišu, zaštitu, novčane čarolije, plodnost. Element joj je zemlja.
SOL se upotrebljava za zaštitu, za neutraliziranje moćnih predmeta npr. amajlija, s vodom se koristi za morske čarolije, kod stvaranja vještičjeg kruga i jednako kao i riža predstavljena je elementom zemlje. U vezi je s Afroditom i Sulis, morskim božanstvima.
MORSKA SOL koristi se u ritualima čišćenja, a u kombinaciji s a češnjakom i ružmarinom tjera duhove. Putem češnjaka, čiji je element voda, štuju se oceanska božanstva.
ŠEĆER se upotrebljava u ljubavnim čarolijama i u seksualnoj magiji.
ČAJ služi za snagu, hrabrost, novčane čarolije.
VANILIJA za ljubavne čarolije.
OCAT za protjerivanje, vezivanje i okretanje magičnih procesa.

Takoder zanimljiv tekst na koji sam naletila vezan uz ovu temu (mada ima vec nesto od navedenog gore, ali eto..)

Magija bilja sa http://paganizam.6.forumer.com/a/posts. ... 40&start=0

Biljke za zastitu: luk, cesnjak, akacija, bosiljak, cicak, breza, hrast, borovnica, imela, lovor, mandragora, kopriva, ruzmarin
Biljke za isceljivanje: kopriva, cesnjak, bor, lipa, kamilica
Biljke za ljubav i povecanje polne moci: crvena ruza, cvet bagrema, aloja, gardenija, jasmin, lavanda, mirta, ljubicica, jabuka
Biljke za povecanje intuicije i duhovni razvoj: ginseng, lavanda, maslacak, hmelj, lipa, timijan, kadulja, ruzmarin, safran, pelin, kamilica

Angelika- Angelica archangelica: Upotrebljava se za zastitu od bolesti, pa se verovalo da tera zle duhove i produzava zivot. Kada se doda u vodu za kupanje, odstranjuje uroke, a njen koren se moze nositi i kao zastitna amajlija, oko vrata ili pricvrscen na stomaku, u podrucju solarnog pleksusa. U medicini se koristi u obliku caja, koji ublazava tegobe lose probave, zgaravicu, hepatitis, bolesti crijeva, itd. Smatra se da poboljsava cirkulaciju i povecava protok energije u tijelu.

Baldrijan ili Valerijana - Valeriana officinalis: U ljubavnoj i seksualnoj magiji koristi se za ponovno povezivanje rastavljenih ljubavnika, polozena ispod jastuka leci nesanicu, a dodana u vodu za kupanje, pomaze da se telo procisti od razlicitih otrova i negativnih energija. U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo za smirenje i lek protiv nesanice. Olaksava zivcanu napetost i fizicke bolove, snizava krvni pritisak, blazi menstrualne tegobe, itd. Oprez - ne preporucuje se ljudima sa losom cirkulacijom i niskim pritiskom !

Bor - Pinus spp.: Bor je za samane i vestice simbolizovao drvo besmrtnosti,pa se smatralo da svi njegovi delovi, kada se stave u talisman, sluze kao zastita od zla. Posvecen je boginji plodnosti Kibeli. U narodnoj medicini se koristi za lecenje akni, bronhitisa, reume, te je o caj i sirup od borovih iglica dobro sredstvo za ciscenje pluca kod pusaca i plucnih bolesnika

Breza - Betula alba: Koristi se za ljubavnu magiju, ostvaruje ljubavne zelje. Komadi brezine kore sluze za izradu ljubavnih talismana, kao i u svim vrstama Venerinih rituala. Sluzi i za zastitu od zla, te simboluje cistocu ljudske duse i njezinu besmrtnost. U medicini se koristi kao diuretik, te pomaze kod reume.

Beli luk - Allium sativum: Takodje sluzi za zastitu od zla i energetskih vampira. Stavlja se iznad vrata u kuci, ali i ispod kreveta, da otera nocne demone koji dolaze u san. Smatra se da je to jedna od najjacih biljaka za zastitu od svih vrsta negativnih, astralnih upliva. U narodnoj medicini se koristi i kao prirodni antibiotik, izvrsno sredstvo protiv prehlade i svih vrsta infekcija, jer jaca imunitet. Takodje je u novije vrijeme ustanovljeno da ima i snazno, antikancerogeno djelovanje. Preporucuje se koristenje belog luka u prehrani, u sto vecoj mjeri, tokom citave godine, kao zastita od razlicitih bolesti.

Jabuka - Malus spp.: Cvetovi jabuke se koriste u ljubavnoj magiji. Simbolizuju besmrtnost, , mladost i vecnu svezinu, a njeno drvo sluzi za izradu carobnih palica i razlicitih amajlija. U narodnoj medicini se koristi za lecenje zatvora, poboljsava probavu, cisti kozu, snizava holesterol i ima antikancerogeno djelovanje, pa se preporucuje njeno sto cesce konzumiranje tokom citave godine.

Kamilica - Matricaria chamomilla, Anthemus nobilis: U magiji se koristi kao sredstvo za privlacenje novca, te smiruje razdrazljivost i povecava sposobnost meditiranja i unutrasnjeg vidjenja. Takodje sluzi i kao sredstvo zastite od uroka. U narodnoj medicini se koristi za lecenje prehlade, raznih upala grla, nosa i ociju, ublazava dusevni nemir, nesanicu i predmenstrualne tegobe.

Bršljan- Hedera spp. - Koristi se u ljubavnoj magiji, za povećanje i očuvanje polne želje kod bračnih partnera i izradu ljubavnih talismana. U kultu Dionisa bio je važna biljka sa kojom se Dionis ukrašavao, stavljajući bršljan na golo telo, sto je ženske posvećenice njegovog kulta dovodilo do mističnog zanosa ! U narodnoj medicini se koristi izvana, kao oblog za lečenje rana i gljivičnih obolenja kože.

Crveni luk- Allium cepa - Štiti od zlih duhova. Kada se stavi u uglove kuće, apsorbira negativne energije, zlo i bolesti. Stavljen ispod jastuka, donosi proročanske snove. Sa njim se čisti i magijsko oruđe, mačevi i noževi. U medicini se koristi za smanjivanje krvnog pritiska, holesterola i sećera u krvi.

Glog- Crataegus oxycantha - U narodnoj magiji se koristi u ritualima za povećanje plodnosti. Navodno štiti od munja i gromova, kao i od prirodnih katastrofa. Od njegovog drveta se izrađuju čarobni štapovi i stapići. U medicini se koristi za jačanje srca, sprečava arterosklerozu i snižava krvni pritisak.

Hmelj-Humulus lupulus - Stavljen ispod jastuka, leči nesanicu. U medicini služi kao prirodno sredstvo za smirenje, no pomaže i kod upale mehura i različitih uroloških infekcija.

Hrast -Quercus spp. - Spaljeni listovi hrasta čiste prostor i teraju bolesti. Takođe se njegovi plodovi koriste u svim ritualima za povećanje plodnosti i polne moći. Povećava seksualnu privlačnost. Od njegovog drveta se izrađuju i talismani za zaštitu. Kod Druida je hrast bio sveto drvo, te je simbolizovao dugovečnost, moć - fizičku, ali i duhovnu, te sposobnost unutrašnjeg viđenja. U medicini se listovi hrasta stavljaju kao oblog, koji pomaže zaceljivanje rana.

Jasmin-Jasminum officinale - Koristi se u ljubavnoj magiji, za privlačenje ljubavi, njegovo eterično ulje povećava polnu moć i želju, a smatra se i da je izvrstan lek protiv frigidnosti. Donosi i proročanske snove. U medicini se koristi u aromaterapiji, kao sredstvo za lečenje depresije i živčanog nemira

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me